Горещи оферти

 Турция

Турция е разположена в крайната северозападна част на Азия. Само 3% от територията на страната се намират в Европа, останалите 97% от Турция са в Азия. На запад и северозапад Турция граничи с Гърция и България, на изток има обща граница с Иран, Армения и Грузия, а на юг – със Сирия и Ирак.

Територията на Турция е около 7 пъти по-голяма от територията на България. Населението и е над 72 милиона души. Над 98% от населението изповядва исляма. Най-големия и най-известния турски град несъмнено е Истанбул, бившият Константинопол, с население от около 12 милиона души. Столица на Турция е град Анкара, който е с население от около 4 милиона души и е разположен приблизително на 480 километра югоизточно от Истанбул.

Турция е разположена на 3 морета – Черно море, Егейско море и Средиземно море.

Особености в Турция

При посещение на джамии – например Синята джамия, която е включена в програмата на повечето екскурзии – не е позволено да се влиза с обувки, а също и в прекалено оскъдно облекло, затова на входа на джамията всички се събуват и влизат по чорапи, а на жените с къси поли и голи рамене им се раздават големи сини кърпи, с които те трябва да се загърнат. Също така всякакво показно неуважение от страна на туристи към Корана и религията като цяло, както и към паметта на Кемал Ататюрк, ще бъде проява на изключително лош вкус и може да има непредвидени последици.

Може би не всички, но все пак една част от турските търговци по сергиите на пазарите и разбира се в покрития пазар Капалъ Чаршъ наистина очакват да направят “пазарлък”. Пазаренето с клиента е особен вид ритуал – търговеца тръгва от някаква висока цена надолу и очаква клиента да започне покачване от някаква ниска цена, така че накрая да могат да се срещнат някъде в средата, т.е. да стигнат до някаква приемлива и за двете страни цена.

Освен жандармерия и различни видове полиция в Турция действа и т.нар. “Туристическа полиция”. Нейната задача не е да следи туристите, а да следи дали не извършват туристическа дейност нелицензирани туроператори и екскурзоводи.

Турската национална валута е турската лира, но в много магазини, ресторанти и кафенета приемат като разплащателно средство и евро и американски долари.

Климат в Турция

Поради голямата територия, климата на Турция се различава значително в различните региони на страната. В района на Истанбул климата е умерен, със средна температура през зимата около +5 градуса и около 28 градуса през лятото. В района на най-големите и известни турски курорти Алания и Анталия климата е типично средиземноморски със средни температури около плюс 10 градуса през зимата и около и над 30 градуса през лятото.

Туризъм и туристически забележителности

Турция е истински туристически рай. Предлага голямо количество курорти за морски туризъм. Някои от най-известните турски морски курорти са Мармарис, Анталия, Алания, Бодрум, Кушадасъ, Кемер, Белек. Макар че самите турци не са големи любители на зимните спортове, но все пак в Турция функционират и няколко зимни ски курорта, между които заслужава да се споменат Улудаг и Паландокен.

Посетителите на Истанбул не трябва да пропускат да посетят поне основните туристически забележителности на града – Синята джамия (първата в света джамия с 6 минарета), световно известната църква-музей Света София, двата султански двореца, превърнати в музеи – първия султански дворец Топкапъ и новия дворец Долмабахче, огромния подземен воден резервоар, построен през 6-и век и поддържан от над 300 колони, покрития пазар Капалъ Чарши с над 3000 дюкяна, древния хиподрум с уникалните египетска колона и витата “змийска колона”. На разположение на туристите са и няколко елитни нощни заведения, чиято програма включва изпълнение на кючек от професионални танцьорки. Многобройни корабчета предлагат “разходка с лодка по Босфора”, като задължително се минава под единия от двата босфорски моста, а децата ще бъдат очаровани от посещение в увеселителния парк Татилия (понякога го наричат “турския Дисниленд”).

Кападокия е място, което наистина си заслужава да посетите. Намира се в централен Анадол, на повече от 700 километра от Истанбул и поразява с необикновения си, почти извънземен вид. Цялата област е разположена върху вулканични скали, изрязани от вятъра, водата и човешките ръце в най-причудливи форми. В Кападокия има цели древни подземни градове, разположени “на етажи” на дълбочина от 10 до 80 метра под повърхността и представляващи плетеница от пещери и тунели. Градовете са имали обитатели още преди повече от 2500 години. Има много обитаеми и днес скални “апартаменти”, както и действащи хотели, които са разположени директно в скалните пещери и предлагат на гостите си необикновен и незабравим престой. В различни части на Кападокия са разположени стотици древни скални християнски църкви, в някои от които има запазени древни стенописи. В село Гюреме се намира една от големите атракции на Кападокия – музей под открито небе, който включва в себе си около 30 пещерни раннохристиянски църкви.